WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA
 
Składniki:

- 2 l wywaru z wędzonki 
- 250 ml kwaśnej śmietany 
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
- 4 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 korzeń pietruszki 
- 1 marchewka
- zielona pietruszka
- świeży koperek
- pieprz

    
 
    Wielkanocna zupa chrzanowa, może być podawana zarówno na zimno jak i ciepło.

     Zupa przyrządzana jest na wywarze z wędzonki. W tym celu należy zagotować wodę z boczkiem, skrawkami kiełbas i wędlin, z dodatkiem marchewki i pietruszki. W czasie gotowania się wywaru, miksujemy śmietanę z tartym chrzanem, kminkiem i mąką, która zagęści zupę.

     Wywar należy odcedzić z warzyw i – jeśli nie lubimy mięsnych wkładek, także z mięsa. Zmiksowaną śmietanę z chrzanem przelewamy do garnka z wywarem i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie całość doprawiamy pieprzem i solą. Zupę można podawać z grzankami oraz ćwiartkami jajek i mocno oprószyć poszatkowaną zieleniną.

Smacznego!